...........................
...............................................
...............................................

Vegan chocolate cheesecake

23. august 2014 at 19:15 | Melissa Kinsley |  recepty - sladká jídla
Vegan čokoládový cheesecake s kokosovou šlehačkou a malinami


SUGAR FREE ♦ GLUTEN FREE ♦ LACTOSE FREE ♦ EGG FREE ♦ MILK FREE


Jedny z mých nejoblíbenějších dezertů jsou právě cheesecaky, které lze dělat i ve variantách vegan a raw. Ingrediencemi mnohdy vyjdou na dražší záležitost, ale pro zdraví si připlatím ráda. Tento cheesecake je s veganským sýrem vyrobeným z kešu ořechů (recept z knihy Artisan vegan cheese).

kešu sýr:
3 a 1/2 hrnku kešu ořechů (předem namočené na 8 hodin)
1 malý vegan bílý jogurt (provamel nebo sojadee)
špetka soli
korpus:
3/4 hrnku lískových ořechů
1/3 hrnku ovesné nebo růžové mouky
1/5 hrnku agávového sirupu
1/3 hrnku kakaka
3 lžíce rostlinného oleje
2 lžíce vody
náplň:
3 a 1/2 hrnku kešu ořechů (předem namočené na 8 hodin)
2/3 hrnku agávového sirupu (javorového, datlového)
1 hrnek kokosového mléka
3 lžíce kukuřičného škrobu
350g čokolády (Cavalier, Torras)
1 lžička vanilkového prášku (nebo vanilkový cukr)
1 lžička prášku do pečiva
kokosová šlehačka
1 kokosové mléko (agávový sirup, vanilkový prášek)

na dohotovení:
čokoláda, maliny, kakaový prášek

PŘÍPRAVA KEŠU SÝRU: Kešu, které byly předtím namočené na 8 hodin ve vodě, rozmixujeme v mixeru společně s jogurtem,špetkou soli a asi hrnkem vody do hladka. Potom přendáme do čisté misky a přikryjeme útěrkou, necháme při pokojové teplotě kysat asi 50 hodin (víc či míň, postupně ochutnávejte, dokud hmota nedosáhne požadované nakyslé chuti). Poté výsledný kešu sýr přendáme do dobře uzavíretelné nádoby a skladujeme v lednici.
PŘÍPRAVA KORPUSU: lískové ořechy, mouku, sirup a kakao dáme do mixéru a rozmixujeme. Přidáme olej a opět promixujeme, nakonec přidáváme po troškách vodu, dokud korpus nemá požadovanou kompaktní konzistenci. Troubu předehřejeme na 180°C a formu vymažeme olejem a na dno rozetřeme těsto, které dobře vytlačíme po celém spodku. Dáme do chladu.
PŘÍPRAVA NÁPLNĚ: Kešu rozmixujeme s vanilkovým práškem. Přidáme prášek do pečiva rozmíchaný ve škrobu a další suroviny. Když je náplň úplně hladká, přelijeme ji do dortové formy, uhladíme a dáme do trouby. Pečeme asi hodinu, dokud není povrch suchý. Necháme poté vychladnout při pokojové teplotě a dáme do lednice.
PŘÍPRAVA KOKOSOVÉ ŠLEHAČKY: Kokosové mléko vytáhneme z ledničky, vylijeme vodu a lžící vybereme ztuhlou kokosovou smetanu. Tu našleháme šlehačem, pokud chceme, můžeme přidat i agávový sirup nebo vanilkový prášek. Šlehačku nandáme na cheesecake a dozdobíme. Skladujeme v lednici, před podáváním půl hodiny předem nechat při pokojové teplotě.

foto, recipe ~ veganotic.cz
 

1 person judged this article.

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement