...........................
...............................................
...............................................

Bylinkové čaje

21. may 2016 at 0:31 | Melissa Kinsley |  about food
Tyto čaje - výluhy a nálevy vyrobené z listů, květů a plodů mnoha rostlin - jsou stále populárnější. O mnoha z nich se věří, že mají léčivé účinky, i když o tom stále nemáme dostatek vědeckých důkazů. Nyní je větší výběr bylinných čajů v obchodech se zdravými potravinami i ve velkých samoobsluhách a lékárnách.

Heřmánkový čaj - již dlouho se používá při trávicích obtížích, ke zklidnění nervů a omezení úzkosti. Říká se, že pomáhá ke klidnému spánku, a použité sáčky (přelité horkou vodou a vychlazené) se mohou přikládat na zanícené, pálicí nebo unavené oči.

Čaj z listů pampelišky - je to účinné diuretikum - napomáhá vyloučení nadbytku vody v organismu.

Květ černého bezu - dává zklidňující účinky při chřipce, nachlazení a bolestech vedlejších nosních dutin. Říká se, že je protizánetlivý a podporuje pocení. Je vhodný také při kašli a pro zmenšení potíží při senné rýmě.



Čaj z fenyklových semen - napomáhá trávení, zklidňuje nauzeu a ulevuje při nadýmání. U kojících žen prý zvyšuje sekreci mléka a zároveň zklidňuje koliky a větry u kojených dětí. Fenyklová semena se však také považují za prostředek k vyvolání menstruace, proto by se tomuto čaji měly vyhýbat těhotné ženy.

Levandulový květ - je to odvar uklidňující a měl by se užívat před ulehnutím k přivolání spánku.

Čaj z meduňky lékařské - je nejlepší z čerstvých listů, snižuje napětí, abyž by působil ospalost. Může také zlepšovat podrážděné nervy a ulevovat při hořečnatých stavech, např. při chřipce.

Čaj z lipového květu - je uklidňující a je zvlášť oblíbený v Evropě. Říká se, že tiší stresové bolesti hlavy, utišuje rozbouřenou mysl, snižuje nervové napětí a pomáhá při usínání. Ve druhé světové válce ho používali lékaři jako slabý trankvilizér (prostředek odstraňující strach a napětí). Lipový čaj také snižuje teploty vyvolané nachlazením a chřipkou.

Čaj z listů kopřivy - je to tonikum. Obsahuje vitaminy a minerály včetně železa. Může také pomáhat při alergiích, např. při senné rýmě a kopřivce.

Čaj z listů máty peprné - je vhodný po těžkém jídle, protože napomáhá trávení a snižuje plynatost. Pomáhá ke zvládnutí nevolnosti a užívá se i při nachlazení a chřipce, zvláště v tradiční kombinaci s květem černého bezu.

Čaj z malinového listí - má mírné adstringentní účinky a může se užívat k vyplachování úst nebo ke kloktání při krčních infekcích. Říká se také, že pokud se pije pravidelně v posledních týdnech těhotenství, zkracuje a ulehčuje porod. Nemá se však užívat v časném období těhotenství, protože hrozí nebezpečí potratu.

Čaj z rozmarýny - užívá se jako prostředek ke zvýšení bdělosti na počátku dne, nebo když už energie dochází. Ulevuje při bolestech hlavy a může se užívat při trávicích obtížích, Říká se dokonce, že posiluje paměť a morálku.

Šípkový čaj - z rozdrcených šípků je bohatý na vitamin C a může se užívat jako prevence proti nachlazení a infekci. Jemnou chuť čaje můžeme zvýraznit trochou citronové šťávy nebo kouskem citronové kůry.

Čaj z mateřídoušky - doporučuje se při všech druzích infekce včetně nachlazení, chřipky, bronchitidy, při zánětech uší a zánětech vedlejších nosních dutin. Říká se, že ulevuje od bolestí a má povzbuzující účinky.

Výběr Reader's Digest - copyright Reader's Digest Association Limited, London
Foods Thats Harm, Foods That Heal 1996


 

Be the first one to judge this article.

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement