...........................
...............................................
...............................................

Bylinky pro zdraví

21. may 2016 at 0:14 | Melissa Kinsley |  about food
Bylinky jako koření i jako lék si získávají opět na oblibě, lidé znovu začínají objevovat hodnotu přírodních látek a léčivých prostředků a poukazovat na vedlejší účinky syntetických léků.
Bylinkářství se považuje za předchůdce moderní farmakologie. Celá řada dnešních účinných léků pochází z rostlin. Užívání léčivých bylin však podobně jako užívání léků není tak docela bez nebezpečí, i když někteří bylinkáři tvrdí opak. V obecném přístupu bylinkářů je nicméně hodně pravdy a vedlejší účinky bylinek bývají zanedbatelné. Léčivé byliny navíc údajně zabírají i proti nemocem, např. určitým formám ekzému, na které je klasická lékařská věda krátká.

Příprava doma
Mnoho léčivých bylin si můžete koupit ve formě čajových sáčků v lékárnách, v obchodech se zdravou výživou a v samoobsluhách. Můžete si také připravit vlastní bylinkový nápoj. Čaje a rostlinné výluhy se nijak neliší, jsou vyrobeny z květů nebo z listů rostlin a lze je použít k přípravě nápojů a kloktadel.

Bylinky ve stravě
Léčivé bylinky lze zahrnout i do jídelníčku.

Učínky léčivých bylin
Bylinky vděčí za léčivé účinky a chuť esenciálním olejům, jež se v nich nacházejí. Rostlinky se musí sbírat před poledním horkem, aby si udržely silnou vůni.



Bazalka - tradiční přísada do rajčatových pokrmů, důležitá v italské kuchyni. Je to přírodní utišující prostředek: údajně uvolňuje napětí a zklidňuje nervovou soustavu. Podporuje prý zažívání a tiší žaludeční křeče. Bazalkový čaj pomáhá při nevolnosti.

Bobkový list - Důležitá sada kořenící směsi zvané bouquet garni, používané do polévek, masových závitků a omáček. Bobkový list povzbuzuje chuť k jídlu a podporuje zažívání.

Fenyk - Ochlupené listy chutnají podobně jako anýz a často se přidávají do omáček a rybích nádivek. Semena i listy lze použít na podporu zažívání a pro prevenci nadýmání, nespavosti, nevolnosti a zvracení.

Kerblík - Tato zimní bylina má jedinečnou chuť, připomínající petrželku smíchanou s anýzovými semínky. V lékařství se používá pro povzbuzení zažívání.

Kopr - Hojně používaný při zavařování, při přípravě polévek a rybích pokrmů. Kopr má prokázané utišující účinky při křečích a nadýmání. Kojencům se vývar z kopru podává jako projímadlo.

Koriandr - Aromatické listy jsou součástí karí, přidávají se do salátů a do omáček. V bylinkářství se malé čestvé větvičky koriandru používají jako utišující prostředek na žaludek a na srdce. Semínka i listy posilují močové ústrojí a pomáhají při léčbě zánětů močových cest.

Máta - Listy mnoha druhů máty se používají při vaření - např. k dochucení skopového a do zákusků. Zvlášť máta okrouhlistá dodá jídlu velice jemnou mátovou chuť. Máta podporuje zažívání a horký vývar z máty pomáhá hlavně na začátku nachlazení.

Oregano - dobromysl - tato bylina se používá do nádivek a do pizzy. Údajně podporuje zažívání a ve formě vývaru zmírňuje kašel a příznaky nachlazení a chřipky. Jako léčivá bylina se však nesmí používat v těhotenství.

Pažitka - Pěstuje se především pro kulinářské účely. Tato nenápadná rostliny vylepšuje chuť brambor, vaječných jídel, polévek a omáček. Pažitka povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje zažívání při rekonvalescenci.

Petržel - Tato oblíbená a široce používaná bylinka je jedním z nejvýživnějších druhů koření, neboť obsahuje užitečné množství vitaminu C a železa. Čerství petrželka osvěžuje dech.

Rozmarýn - V celém středomoří se tímto kořením dochucuje skopové a kuřecí maso. Údajně působí jako povzbuzující prostředek na nervovou soustavu a krevní oběh. Prý má také utišující účinky na trávicí ústrojí, zlepšuje zažívání a zmírňuje nadýmání. Slabý vývar rozmarýnu pomáhá proti bolestem hlavy, neuralgii a nachlazení. Rozmarýn je také dobré antiseptické kloktadlo.

Tymián - tato bylina se používá jak při vaření pro svou aromatickou vůni, tak v lékařství pro své antiseptické vlastnosti. Výluh z tymiánu poslouží jako kloktadlo a uvolňuje hleny při kašli a zánětech horních cest dýchacích.

Výběr Reader's Digest - copyright Reader's Digest Association Limited, London
Foods Thats Harm, Foods That Heal 1996

 

1 person judged this article.

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement