...........................
...............................................
...............................................

Celiakie

21. may 2016 at 14:10 | Melissa Kinsley |  healthy life
Co je to celiakie?
Celiakie je střevní porucha postihující zhruba jednoho ze 3000 obyvatel České republiky. Její příčinou je nesnášenlivost bílkoviny lepku, která je obsažena v obilovinách jako je pšenice, žito, ječmen a oves. Vyskytuje se u dětí i dospělých a většinou se v rodinách dědí z generace na generaci. U dětí se někdy projevuje během prvních měsíců, ve kterých začnou přijímat pevnou stravu, jako jsou obiloviny nebo piškoty obsahující lepek, ale stejně dobře mohou potíže nastat kdykoli v pozdějším věku. U dospělých se onemocnění obvykle vyvíjí v případech, kdy ho měli v lehké nebo bezpříznakové formě už od dětství.
U citlivých osob ničí lepek klky tenkého střeva, čímž se narušuje vstřebávání výživných látek. Prvními příznaky u dětí jsou obvykle opakované žaludeční nevolnosti; navíc nemocné děti celkově neprospívají. K dalším příznakům se většinou řadí nadýmání, průjem, chudokrevnost a úbytek váhy. Dospělé osoby někdy pociťují zvýšenou únavu, trpí depresemi, celkově se necítí dobře, objevují se u nich afty, dermatitida (akné) nebo neplodnost. Přesná diagnóza se dá stanovit pouze provedením biopsie, při které se vzorek tenkého střeva vyjme a prozkoumá. Nadále pak musí pacient dodržovat přísnou bezlepkovou dietu. Biopsie by se měla později opakovat, aby se zjistilo, jestli vynechání lepku v potravě příznivě ovlivnilo stav střevní sliznice. Pokud se střevní klky obnovily, je diagnóza potvrzena. I po vyléčení se pacient musí lepku v potravě důsledně vyhýbat. Některým postiženým jejich lékař doporučuje v prvních měsících přijímat vitaminy a minerální látky v tabletách. Jakmile si ale postižený na bezlepkovou dietu zvykne, zajistí mu tento způsob stravování všechny potřebné živiny. Během několika týdnů se projeví výrazné zlepšení zdravotního stavu.

Jak se vyhnout lepku
Lepek obsahují stovky běžných druhů potravin: chléb, pečivo, sušenky a těstoviny, párky se strouhankou jako pojidlem, lité těsto, stejně tak omáčky a polévky zahuštěné pšeničnou moukou - všude tuto bílkovinu najdete. Je i ve většině druhů obilninových snídaní.
Na potravinových výrobcích vždy pročítejte štítky a vyvarujte se přísad, jako jsou pojiva a plnidla na bázi mouky nebo modifikovaný škrob. Vyhněte se nápojům obsahujícím slad z ječmene, kromě piva jsou to i některé limonády. Také hostie obsahují lepek (ale dnes se dají pořídit i bezlepkové).
Abyste nahradili všechnu zapovězenou stravu, jezte hodně brambor, luštěnin, rýže, jáhel, kukuřice a ořechů. Používejte kukuřičnou, rýžovou a sójovou mouku nebo mouku z jedlých kaštanů. Vyvažujte svůj jídelníček čerstvou zeleninou a ovocem, vejci, mléčnými výrobky, masem, drůbežím a rybami; ryby můžete jíst čerstvé nebo konzervované.
Vyhýbat se lepku je obtížné, proto je nejlepší poradit se s odborníkem, který vám pomůže sestavit vyváženou a zdravou dietu. V České republice a dalších zemích spolky postižených pravidelně vydávají aktualizovaný seznam bezlepkových výrobků a nápaditých receptů.

Jezte hodně
- zeleniny, salátů a ovoce
- čočky, hrachu, fazolí a ořechů
- mléčných výrobků, vajec, libového masa, drůbeže a ryb
- rýže, brambor, kukuřice, jáhel, pohanky

Vyhýbejte se
- obilninovým vločkám, obilné mouce, chlebu, těstovinám, pečivu, koláčům, knedlíkům, sušenkám, ovesné kaši...
- konzervovaným a rafinovaným potravinám zahuštěných moukou
- párkům, klobásám a ostatním masným výrobkům
- nápojům vyrobených z ječmene, např. pivu a sladovým mléčným nápojům




Výběr Reader's Digest - copyright Reader's Digest Association Limited, London
Foods Thats Harm, Foods That Heal 1996
 

1 person judged this article.

Comments

1 K. | Web | 21. may 2016 at 14:23 | React

hezkýý blog:))

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement