...........................
...............................................
...............................................

Crohnova Choroba

21. may 2016 at 14:34 | Melissa Kinsley |  healthy life
Co je to Crohnova choroba?
U pacientů s diagnózovu Crohnovy choroby je velké riziko podvýživy, ať už v důsledku střevního zánětu nebo změny jídelníčku. Každý nemocný by proto měl svou stravu pečlivě plánovat. Crohnova choroba je zánětlivé onemocnění střev, může ovšem zasáhnout kteroukoli část trávicího ústrojí. Nejčastěji se objevuje ve věku 15 do 35 let. Příznaky nemoci často mění svou intenziu a zahrnují bolesti břicha, horečku, průjem a úbytek váhy.
Příčiny Crohnovy choroby nejsou dobře známy. Mohlo by se jednat o autoimunitní odpověď, při níž tělo napadá vlastní střevní tkáň v obraně před infekcí, při reakci na stres, případně jiné faktory prostředí. O významu stravy svědčí vysoký výskyt této nemoci u lidí, jejíchž jídelníček obsahuje hodně průmyslově zpracovaných potravin, jak je tomu běžné na Západě.
Crohnova choroba zůstává pro lékařskou vědu i nadále tajemstvím. Dosud ji nelze vyléčit, ale pacientům často pomáhají protizánětlivé léky. Mnozí trpící touto nemocí musí v určitém stadiu podstoupit chirurgický zákrok zaměřený na nejvíce postižené oblasti střev. Podvýživa bývá důsledkem zánětu, který způsobuje, že se střevní stěny zajizví a zesílí a tak zabrání průniku živin ze střev do krve. Pacienti také často trpí ztrátou chuti k jídlu.
Jakmile se nemoc plně rozvine, jídlo působí stále větší potíže. Pokud dojde k zánětu tenkého střeva nebo k zúžení střev, požité jídlo způsobuje bolestivé křeče. V takovém případě se doporučuje vyhýbat se potravinám s vysokým obsahem vlákniny. Značně postiženým pacientům, kteří mají problémy s absorbcí živin z potravy, lze podávat doplňkové vitaminové a minerální přípravky.
~~~~~
Za důležitý faktor při Crohnově chorobě považují odborníci nesnášenlivost některých potravin. Mnoho postižených uvádí, že se jejich příznaky po požití určitých potravin zhoršují. Mezi potraviny nejčastěji citované v této souvislosti patří obilniny (pšenice, oves, ječmen, žito a kukuřice), kvasnice, mléčné výrobky, ořechy, syrové ovoce, plody moře apod.
Vylučovací dieta pod dohledem lékaře prospěje více než polovině pacientů postižených Crohnovou chorobou. Pacienti se mohou pokusit postupně z jídelníčku některá jídla vyřadit, vždy však jen jedno jídlo po dobu několika týdnů, a sledovat, jestli se jejich stav při vynechání příslušného jídla zlepší. Je však třeba dát pozor, abychom nevyřadili příliš mnoho základních potravin najednou.
V závislosti na rozsahu a místě zánětu a na předepsaných lécích se může u pacienta dostavit nedostatek vitaminů a minerálních látek. K tomu dochází zejména v případěě folátu, obsaženého v játrech, zelené listové zelenině a v luštěninách. Postižení také mívají nízké zásoby ostatních vitaminů B včetně tiaminu (B1), který se nachází v bramborách, vepřovém mase, vnitřnostech, jádrech a obilovinách; riboflavinu (B2), který získáváme hlavně z vajec, masa, drůbeže, ryb, mléčných výrobků, kvasnicového výtažku a obohacených obilninových výrobků; a vitaminu B6, obsaženého v celozrnném chlebě, ořechách a sójových bobech. Také zásobu vitaminu B12 je nutné doplňovat konzumací libového masa, ryb, mléka nebo obohacených obilninových výrobků.
K avitaminóze může dojít i v případě vitaminu C, který se nachází v čerstvém ovoci a zelenině, zvlášť v černém rybízu a citrusových plodech; vitaminu D, vyskytujícího se v rybách, jako jsou např. sleď, losos a sardinky; a vitaminu K, obsaženého v listové zelenině, v játrech a rajčatech.
Může klesnout i hladina základních minerálních látek v organismu. Cennými zdroji vápníku jsou mléčné výrobky, sardinky a zelená listová zelenina. Hladinu železa lze zvýšit konzumací vnitřností, tučných ryb a tmavozelené listové zeleniny. Nemocní potřebují větší přísun hořčíku, který se dá načerpat z ryb a plodů moře. Pokled příjmu selenu lze vyrovnat jídelníčkem zahrnujícím játra, ryby a celozrnné obilniny. Hladinu zinku zvýšíte pojídáním plodů moře, hovězího, vepřového a kuřecího masa a mléčných výrobků.


Některé údaje naznačují, že na potlačení střevního zánětu se podílí vitamin E, nacházející se například v olejnatých jádrech, pšeničných klíčcích, zelených částech rostlin a vejcích. Tuto souvislost je však teprve prokázat vědeckými studiemi.
Není známo, že by určitá jídla Crohnovu chorobu jednozančně způsobovala, a právě tak vědci nevědí, jaká strava by mohla vést k jejímu vyléčení. Některé nepříjemné účinky této nemoci však můžete podstatně zmírnit vyváženou a výživnou skladbou jídelníčku a vyloučením pouze těch jídel, která příznaky nemoci prokazatelně zhoršují.

Výběr Reader's Digest - copyright Reader's Digest Association Limited, London
Foods Thats Harm, Foods That Heal 1996
 

Be the first one to judge this article.

New comment

Log in
  Don't you have your own web yet? Create it for free on Blog.cz.
 

Actual articles

Advertisement